Hoe voer je een sollicitatiegesprek 

 

Een goed sollicitatiegesprek voeren, dit is voor veel mensen een vrij lastig iets. Echter is er een geheim wat hier verandering in kan brengen namelijk: een duidelijke structuur. Doormiddel van een duidelijke structuur kan je ervoor zorgen dat er geen vragen onbeantwoord blijven en het gesprek op een vlotte overzichtelijke manier verloopt. Bovendien kom je hierdoor een stuk professioneler over op kandidaten. Het is dan ook aan te raden om het sollicitatiegesprek op te splitsen in 3 delen: introductie, belangrijke vragen en een conclusie.  

 

De introductie

Een goed sollicitatiegesprek begint met een sterke introductie. In dit deel van het interview kan je de kandidaat geruststellen aangezien deze hoogst waarschijnlijk een beetje nerveus is, en je kan aangeven welke dingen je met de kandidaat gaat bespreken. Een goed punt om mee te beginnen is daarom de interesses van de kandidaat. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kandidaat zich zal laten ontspannen maar zal er ook voor zorgen dat het gesprek op gang komt. Nu de kandidaat zichzelf wat beter ontspant kan je beter zijn/haar persoonlijkheid leren kennen. Tijdens de introductie van het gesprek is het ook nuttig om een beeld te schetsen van je organisatie, jouw persoonlijke achtergrond en rol in de organisatie, de geschiedenis en de toekomstplannen van het bedrijf. 

 

Belangrijke vragen

In dit deel van het interview kan je de kandidaat vragen om hun cv door te lopen, en open vragen stellen waar je die hebt over hun werkervaring. Indien je wat inspiratie nodig hebt voor de vragen die je wilt stellen, hebben wij een lijst voor je samengesteld met een aantal algemene basis vragen die je kan gebruiken om vragen op te stellen die relevant zijn voor je organisatie.  

  • Kun je me iets vertellen over het team waarin je werkte?
  • Wat vond je wel/niet leuk in je vorige functies 
  • Welke resultaten heb je behaald? 
  • Wat zijn je belangrijkste prestaties? 
  • Wat is de reden van vertrek bij je vorige werkgever? 

Naast algemene vragen heb je ook nog verschillende categorieën zoals:

  • Actiegerichte sollicitatievragen
  • Reflectieve sollicitatievragen
  •  Situatie gerichte sollicitatievragen
  • Taakgerichte sollicitatievragen
  • Resultaatgerichte sollicitatievragen

Afhankelijk van de functie bepaal je welke vragen je het meest gaat gebruiken. Moet iemand leiding geven en loopt hij in zijn dagelijkse werkzaamheden vaak tegen problemen aan? Dan kan je het best Situatie gerichte vragen gaan stellen omdat je er dan achter komt hoe iemand met bepaalde situaties omgaat.

Bekijk dus voor het gesprek goed wat nou echt belangrijk is voor de functie en bedenk vanuit daar de verschillende vragen.

Afsluiter

Dit is het moment om de sollicitant aan te moedigen om vragen te stellen over je bedrijf, dit is namelijk het moment dat je daadwerkelijk je bedrijf en functie kan verkopen. Na het beantwoorden van eventuele vragen van de sollicitant, kan je de volgende stappen in het wervingsproces uitleggen en wanneer deze plaats zullen vinden.  

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag hier vrijblijvend een Vacature Analyse aan om samen met onze specialist te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor jouw organisatie.