De effecten van een bad hire

Ruim 80% van alle bedrijven neemt wel eens een persoon aan die niet goed binnen de functie of het bedrijf past. Bad hires liggen op de loer en in de huidige arbeidsmarkt is dit een groot probleem. Waar een goede medewerker je bedrijf een boost kan hebben kan een bad hire een negatieve impact leveren. Een bad hire kost niet alleen veel tijd en geld, maar blijkt ook nog eens allerlei andere negatieve effecten hebben.
Bekijk in deze blog enkele gevolgen van een Bad Hire.

Stress door een bad hire

Een bad hire zorgt voor meer stress, niet alleen bij de leidinggevende, maar ook bij het team waar de bad hire terecht is gekomen. In het team waar de bad hire terecht komt, begint er vaak ook een twijfel toe te slaan over het beoordelingsvermogen van de manager. Bij gemiddeld 20% van de werknemers daalt in een dergelijke situatie het vertrouwen in de capaciteiten van de leidinggevende.

Kosten van een bad hire

Een bad hire zorgt er al snel voor dat collega’s meer tijd kwijt zijn aan ondersteunende taken. Vaak is het ook nodig dat zij een aantal verantwoordelijkheden van hun nieuwe collega overnemen, waardoor ze minder tijd hebben voor hun eigen taken. Een gemiddelde bad hire kost ongeveer net zo veel als zijn/haar jaarsalaris. Een deel van deze kosten zijn directe kosten zoals salaris kosten, maar een groot deel bestaat uit verborgen kosten. Een aantal van de verborgen kosten zijn:

  • Onboardingskosten
  • Inwerktijd
  • Productieverlies
  • Wervingskosten
  • Verlies van klanten
  • Ontevreden collega’s
  • Ontslagkosten

De kosten van een bad hire lopen dus al snel hoog op. Bij 90% van alle Bad hires is er sprake van het ontbreken van soft skills die voor de functie, en de bedrijfscultuur vereist zijn. Wil jij een bad hire voorkomen? Lees in deze blog de beste manieren om een bad hire te voorkomen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag hier vrijblijvend een Vacature Analyse aan om samen met onze specialist te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor jouw organisatie.