Functieprofiel omschrijven

Een functieprofiel is een korte maar duidelijke omschrijving van de desbetreffende functie en de organisatie. De tekst die je in het functieprofiel schrijft dient uitleg te geven een potentiële nieuwe medewerkers over wat deze kan verwachten van de functie en jouw bedrijf. Een functieprofiel kan gebruikt worden om een vacaturetekst te controleren, hierbij kan er gezien worden of de vacaturetekst aan de belangrijkste aspecten voldoet. Een functieprofiel bestaat uit 5 kernpunten: het aanbod, de functieomschrijving, de functie eisen, de overige eisen en de beschrijving van de organisatie. Het doel van een functieprofiel is om een lezer een goed beeld te kunnen geven van de functie en het bedrijf.

 

Het verschil tussen een functieomschrijving en een functieprofiel

Een functieprofiel is een definitie van hoe het werk uitgevoerd dient te worden met de daarbij horende taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Een functieomschrijving daarentegen is een opsomming van de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van een functie. 

Uit deze twee definities blijkt dat een functieprofiel een uitgebreide variant is van een functieomschrijving. Waar de functieomschrijving alleen de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden opsomt, gaat het functieprofiel dieper op deze aspecten in. Een functieprofiel kijkt daarnaast ook naar wat er van de organisatie verwacht kan worden, en wat daar tegenover staat.

 

Waarom een Functieprofiel?

Een functieprofiel heeft een aantal verschillende doeleinden. Allereerst is een functieprofiel een ideaal middel om niet alleen nieuwe medewerkers maar ook je huidige medewerkers op de hoogte te stellen van de inhoud van een functie. Hiernaast geeft een functieprofiel je een rode draad om een goede vacaturetekst te kunnen schrijven, het zorgt er namelijk voor dat je na zal moeten denken over welke kennis, vaardigheden en eigenschappen een kandidaat moet beschikken. Hiermee voorkom je dat je zonder enig idee op zoek gaat naar een kandidaat. Hierdoor bespaar je tijd en daardoor geld. Je weet nu vooraf waar je naar opzoek bent, hierdoor kan je functieprofiel naast een sollicitatie leggen om de juiste kandidaten te selecteren. Een functieprofiel geeft van te voren aan hoeveel een werknemer binnen een bepaalde functie kan gaan verdienen, dit valt dan als richtlijn te gebruiken.

 

Wat moet er in een functieprofiel staan?

Een functieprofiel heeft een aantal eisen waar het aan moet voldoen, deze eisen zijn:

  1. De bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen de functie.
  2. Het takenpakket van de functie.
  3. De plaats van de functie binnen het bedrijf, op basis van een organogram. 
  4. Het dienstverband.
  5. De arbeidsvoorwaarden.
  6. De minimale werkervaring.
  7. De vereiste opleiding.
  8. Benodigde competenties.
  9. De persoonskenmerken.
  10. De salarisschaal.
  11. Eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden.
  12. Bedrijfsomschrijving.

Indien al deze punten beschreven staan binnen het functieprofiel is er voldoende informatie voor een potentiële nieuwe medewerker om een concreet beeld te kunnen vormen van de functie en het bedrijf. Indien van toepassing kan je altijd nog extra punten toevoegen indien deze belang hebben.

 

Aandachtspunten

Neem de tijd, het is van belang om voldoende tijd in een functieprofiel te steken.
Hoe zorgvuldiger je dit profiel in elkaar steekt met de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, hoe groter de kans dat je de perfecte nieuwe medewerker vind. 

Hou rekening met de eisen.
Dit aspect loopt hand in hand met de tijd die je inzet voor het maken van het functieprofiel. Hoe zorgvuldiger je bent met het noteren van de eisen des te beter kan je een beeld van het bedrijf scheppen. Je zult moeten starten met een lijst van gewenste eisen, stel hiervoor niet te hoge maar ook niet te lage eisen. Met te lage eisen krijg je te veel reacties binnen, maar met te hoge eisen schrik je misschien wel je perfecte kandidaat af. 

De bekendheid van de functie.
Mocht de functie minder bekend zijn onder je gewenste doelgroep, dan zal je de functie goed toe moeten lichten. Dit is van belang doordat veel sollicitanten alleen op een functienaam zoeken naar hun volgende baan. 

Gebruik je ervaring.
Leer van je fouten, als een werknemer vertrekt vraag jezelf dan waarom deze vertrokken is. Analyseer daarnaast hoe die werknemer functioneert, welke kwaliteiten bij de functie hoorde en welke zwakke punten de vorige werknemer binnen de functie had. Op deze manier kan je het functieprofiel bijstellen en zo je perfecte kandidaat vinden

Hou een oog op de toekomst.
We zien het allemaal om ons heen de arbeidsmarkt en het werkleven verandert continue. Zorg ervoor dat je bij het opstellen van het functieprofiel rekening houd met komende veranderingen. Denk hierbij aan thuiswerken of bijvoorbeeld automatisering. De bereidheid tot het volgen van een opleiding is bijvoorbeeld iets wat vaak voorkomt in toekomstbestendige functies.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag hier vrijblijvend een Vacature Analyse aan om samen met onze specialist te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor jouw organisatie.