Het Aida model gebruiken bij een vacaturetekst
Een vacature tekst is de meest traditionele manier om kandidaten te werven. Helaas nemen mensen tegenwoordig bijna geen tijd om een tekst helemaal te lezen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe een kandidaat opzoek gaat naar een nieuwe baan om hier op in te spelen. Aida is een afkorting die staat voor attention, interest, desire en action, oftewel attentie, interesse, verlangen en actie. Dit zijn de verschillende fases die al jarenlang in de markering worden gebruikt. Bijna alle reclame-uitingen zijn hierop gebaseerd en dit concept kan ook vrij eenvoudig toegepast worden op vacatures.
In deze blog leggen wij uit waar elke fase voor staat en hoe je deze kan toepassen.
Attentie
In deze fase zal je jezelf de vraag moeten stellen of de vacature direct de aandacht van een kandidaat weet te trekken. Het doel van deze stap is om de kandidaat bewust te maken van jouw bedrijf en vacatures. In deze fase werk je met een vrij brede doelgroep aan potentiële sollicitanten. Wel is de vuistregel bij deze stap om het toch op een zo persoonlijk mogelijke manier te communiceren. Deze fase begint bijvoorbeeld met een pakkende functietitel of een krachtige vacature video waarin je mogelijke kandidaat zichzelf kan herkennen. Hierop zal dan een pakkende titel moeten volgen die de kandidaat nieuwsgierig maakt, zodat deze klikt op het bericht.
Interesse
Indien de attentie fase goed is verlopen en de potentiële kandidaat nieuwsgierig genoeg is, kan de volgende fase gestart worden. In deze fase is het de bedoeling om de nieuwsgierigheid om te vormen in interesse bij de kandidaat. Zorg er wel voor dat je de fases op een onbewuste manier in elkaar laat overlopen. Nu de tweede fase bereikt is kan je de interesse gaan wekken bij de potentiële sollicitant. Hier komt de kracht van een werken-bij site goed van pas. Als je mensen naar je normale website stuurt gaan ze rond klikken om meer informatie te krijgen over jouw organisatie. De kans is dan erg aanwezig dat je mensen verliest doordat ze afgeleid worden. Het doel van een werken-bij site is niet alleen om kandidaten genoeg informatie te geven maar vooral de juiste informatie. Mocht je geen werken-bij site hebben zorg er dan wel voor dat de boodschap hierbij aansluit op je doelgroep, wanneer dit niet het geval is zal jouw ideale kandidaat hier afhaken.
Verlangen
Nu de interesse gewekt is kan je dit omtoveren tot een verlangen. Voor een vacaturetekst kan je hier bijvoorbeeld een aantal unieke aspecten van jouw bedrijf noemen, maak wel je boodschap urgent. Het is de bedoeling dat de sollicitant nu bewust is van de vacature, en een meerwaarde gaat zien bij een potentiële overstap naar jouw bedrijf. Dit is de fase waarin een kandidaat zich volledig zal verdiepen in de arbeidsvoorwaarden om een sollicitatie te overwegen. Dit is ook het moment dat iemand daadwerkelijk de hele vacaturetekst gaat doornemen omdat hij benieuwd is naar de voorwaarden van de functie.
Actie
Je verhaal is geschreven en staat online maar hou er wel rekening mee dat er altijd een call to action in moet staan, zorg ervoor dat deze zo laagdrempelig mogelijk is. Het is nu de bedoeling dat de kandidaat daadwerkelijk een sollicitatie uitvoert en zijn/haar cv achterlaat.
Conclusie
Zoals je in deze blog kan lezen is het proces vooraf dus iets is waar best wat tijd in gaat zitten. Hier moet je als werkgever zijnde dus scherp op blijven, en continue aanpassingen in doen.