Hoe maak je een opvallende vacature?

 

Je bedrijf is flink aan het groeien, geweldig natuurlijk! Echter betekent dat ook dat je weer nieuwe mensen moet gaan inhuren, anders ga je handen tekortkomen voor al het beschikbare werk. Dan is het wel slim om een goed opvallende vacature te maken die de aandacht van je potentiële kandidaat pakt. Hoe je dit kan realiseren?
In deze blog krijg je onze tips om jouw vacature zo opvallend mogelijk te maken. 
 

 

Plaatsing van je vacature 

Veel bedrijven denken dat er vanzelf sollicitanten binnenkomen zodra ze hun vacatures plaatsen op website zoals: Jobbirds, Monsterboard, Indeed etc…Toch blijkt de realiteit anders, het is vaak lastig om op te vallen tussen de zeeën aan vacatures die op deze websites staan. Je kunt jouw vacature ook beter niet alleen op jouw eigen website plaatsen. Maak dus wel altijd gebruik van verschillende partnersites die jouw vacature willen plaatsen. Als je bedrijf al aan linkbuilding doet, zal je weten dat backlinks goed zijn voor de resultaten in Google. Hetzelfde geldt voor dus ook voor jouw vacature. Hoe meer websites jouw vacature promoten, hoe makkelijker je vacature gevonden kan worden. Wees ook vooral niet bang om via sociale mediakanalen jouw vacatures te promoten. 

 

Verwerk SEO in je vacature tekst 

Een vacature optimaliseren voor SEO, kan dit tegenwoordig ook al? Zeker is dit mogelijk, het is zelfs aan te raden om jouw vacature teksten te optimaliseren voor SEO.  De belangrijkste optimalisatie die je kan uitvoeren voor dergelijke teksten is het vermelden van de belangrijkste zoekwoorden, en trefwoorden die onmisbaar zijn voor de functie. Denk voor de belangrijkste zoekwoorden en trefwoorden vooral aan: fulltime/parttime, bedrijfsnaam, locatie en de functietitel. Echter is het wel van belang je vacatureteksten niet vol te gooien met trefwoorden, je schrijft je vacaturetekst immers voor een persoon en niet voor een zoekmachine. Gebruik je Candidate persona en schrijf je teksten op een duidelijke en overzichtelijke manier. Lees hier de blog met 15 tips voor het schrijven van een vacature tekst.

 

Val niet in de massa, wees origineel 

Er is niks zo slecht voor je vacature als de zoveelste zijn met dezelfde stijl en uitspraken. De standaardzinnen als: een dynamisme bedrijf, een duizendpoot, iemand zonder 9 tot 5 mentaliteit. Deze stukken zijn zo standaard geworden dat de gemiddelde kandidaat hier zo overheen leest. Zorg er daarom voor dat je een originele tekst schrijft die eruit springt bij je potentiële sollicitanten. Neem goed de tijd om een originele tekst te maken. Het kost op deze manier meer tijd, maar de sollicitant kan ook zeker aan jouw vacature tekst zien dat je hier meer dan 5 minuten aan besteed hebt.

Naast een standaard vacature tekst zijn er veel meer mogelijkheden om een vacature te promoten zoals: Vacature video, open dagen of flyeren. Door op een andere manier onder de aandacht te komen zorg je er voor dat mensen jouw organisatie gaan onthouden. Wellicht komen ze niet meteen bij je werken maar zodra ze toe zijn aan een nieuwe baan zullen ze het eerst bij jullie komen kijken!

 

Zorg voor een persoonlijke aanpak 

Zorg ervoor dat je vacature opvalt met een persoonlijke touch. Ten eerste moet je ten allen tijden je bedrijfscultuur aanhouden voor je communicatie naar buiten toe. Zorg ervoor dat je de kandidaat aanspreekt met je of jou. Jouw vacature tekst komt dan meteen al een stuk persoonlijker over. Daarnaast is het van belang om de vacature te communiceren via de kanalen waarop je ideale kandidaat zich bevindt. Hierdoor kan je de doelgroep nog persoonlijker aanspreken omdat je dan een specifieke vacaturetekst kan schrijven inplaats van een algemene.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag hier vrijblijvend een Vacature Analyse aan om samen met onze specialist te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor jouw organisatie.