Tips voor talent acquisitie

Wat is talent acquisitie?

 

Bij talent acquisitie draait het om het vinden van de juiste mensen en deze op een strategische manier te behouden voor langere tijd. Hierdoor is Talent acquisitie anders dan recruitment. Bij recruitment draait het vaak om snel een openstaande vacature te vervullen.

Met de huidige concurrentie op de arbeidsmarkt is het aantrekken van goed personeel een stuk moeilijker geworden. Bedrijven moeten constant de nieuwste methodes in de gaten houden om ook mee te kunnen concurreren. Wie niet op de hoogte is van de nieuwste wervingstrends loopt gegarandeerd achter op zijn concurrenten.
In deze blog geven wij een aantal tips om de concurrentie altijd voor te blijven.

 

Integreer talent acquisitie in de algemene bedrijfsstrategie 

Waar vroeger HR een alleenstaande afdeling was en vooral verantwoordelijk was voor administratieve taken, worden er nu ook vaak strategieën ontwikkeld die afgestemd zijn op de algehele bedrijfsdoelen. Directieleden over de gehele wereld vinden dat talent acquisitie geïntegreerd moet zijn in de bedrijfsstrategie. Een HR-afdeling zal daarom strategische relaties met de managers moeten ontwikkelen om zo prioriteiten en strategieën op mekaar af te stemmen.  

 

Geef je sollicitanten altijd een waardevolle ervaring 

Indien een sollicitant zich vanaf het begin niet gewaardeerd voelt, kan je erop rekening dat ze je gaan vergelijken met andere bedrijven. Mochten ze uiteindelijk toch voor jouw organisatie kiezen dan loop je meteen achter de feiten aan. Zorg dat de communicatie altijd duidelijk is en een sollicitant precies weet wat er gaat gebeuren op het moment dat hij zijn cv achterlaat. 

Werkgevers investeren daarom steeds meer in verschillende technologieën die de ervaring van de kandidaten moet verbeteren. Er zijn zelfs bedrijven zoals het Amerikaanse Johnson & Johnson, die een platform hebben waarop een sollicitant 24/7 kan inloggen en dan direct kunnen zien wat de stand van zaken is voor hun sollicitatie. 

 

Talent is meer dan een CV 

Een CV laat eigenlijk alleen maar zien wat iemand in het verleden heeft gedaan, maar het geeft geen inzicht in waar iemands talenten liggen en waar iemand enthousiast van wordt. Dit is natuurlijk hartstikke zonde, want waar iemand zijn/haar talent heeft liggen is de meeste potentie te vinden. Ook heeft een kandidaat vaak veel meer competenties en vaardigheden dan dat je uit een CV kan opmaken. Wanneer iemand dan de focus legt op competenties, vaardigheden en de potentie van een kandidaat, zorg je ervoor dat je talent aantrekt dat past bij je organisatie voor de lange termijn.

 

Bouw een talent pool op

Alle talenten waar op dit moment geen passende vacature voor is kan je bundelen in een zogeheten talent pool. Een talent pool is een database met talent dat zich aan jouw organisatie wil binden. Het is heel belangrijk dit talent te koesteren, zorg dan ook dat je actief naar deze doelgroep blijft communiceren. Het voordeel hiervan is dat zodra er een vacature vrijkomt, je binnen no-time de juiste kandidaat vindt

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag hier vrijblijvend een Vacature Analyse aan om samen met onze specialist te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor jouw organisatie.